Näyttelyt ja tapahtumat


TULOSSA: Kapitalismin yö 15.8.2024

Kapitalismin yö koittaa jälleen elokuussa – nyt jo neljännen kerran. Osana Taiteiden yötä torstaina 15. elokuuta meillä on luvassa keskustelua kapitalismin menneisyydestä, nykyisyydestä, tulevaisuudesta ja (mahdollisesta) lopusta tuoreiden kirjojen innoittamana. Aiheina muun muassa kannibaalikapitalismi, internet-kapitalismi, talouskuri ja kapitalismin illuusiot.

Ohjelma:

Klo 17–18 Veikka Lahtinen ja Pontus Purokuru: Mikä internetiä vaivaa? (2024)
Internetin piti pelastaa demokratia ja vapauttaa kaikki. Miksi se petti meidät ja muuttui ahdistavaksi kontrollikoneeksi? Mikä internetiä vaivaa? -kirjan kirjoittajat Purokuru ja Lahtinen keskustelevat internetin ja kapitalismin suhteesta.

Klo 18–19 Sauli Havu ja Danika Harju: Kannibaalikapitalismi (2024)
Kapitalismi tarvitsee halpaa työvoimaa, uusintavaa hoivatyötä, luonnonresursseja ja sopivan poliittisen järjestelmän. Amerikkalaisprofessori Nancy Fraserin kirjan Kannibaalikapitalismi suomentajat Havu ja Harju keskustelevat nykykapitalismista, jossa sorrettuina ovat usein naiset, rodullistetut ja luonto.

Klo 19–20 Riina Tanskanen ja Samu Kuoppa: Kapitalismin suuri illuusio (2023)
Miksi hoiva nähdään kustannuseränä, miksi ympäristön tuhoaminen kasvattaa taloutta ja miksei talouden tehtävä ole taata jokaisen ihmisen perustarpeet? Tanskasen ja Kuopan teos Kapitalismin suuri illuusio on vaaleanpunainen kutsukirje vastarintaan, joka palauttaa talouspuheen arjen tasolle. Kirjoittaja-aktivistit keskustelevat kirjastaan ja valheista, joiden varassa nykyjärjestelmä lepää.

Klo 20–21 Tero Toivanen ja Hanna Ylöstalo: Talouskuri tuli Suomeen (2023, toim. Janne Autto).
Talouskuri lumoaa suomalaisia vuodesta toiseen. Mistä siinä on kyse, miten se rantautui Suomeen ja mitä edellisestä talouskuriaallosta olisi syytä ottaa opiksi? Talouskuri tuli Suomeen -kirjaan kirjoittaneet Toivanen ja Ylöstalo keskustelevat suomalaisesta talouskurista etenkin ympäristön ja sukupuolten välisen tasa-arvon näkökulmista.

Yön puhetta johtavat sosiologi-kulttuurintutkija Hanna Kuusela ja kustantaja Kimmo Jylhämö. Illan järjestäjinä Antikvariaatti Sofia ja Kustantamo Vastapaino. Tapahtuma on maksuton ja osa Helsingin Taiteiden yötä.

TULOSSA: Kuolemme vain kerran -keskustelutilaisuus 1.10.2024

Ihminen syntyy, elää ja kuolee vain kerran. Tähän rajallisuuteen tiivistyy kysymys ihmisen olemassaolon merkityksestä. 

Lääkäri, tietokirjailija, Terhokodin entinen johtaja Juha Hänninen ja filosofi Antti Kuusela pohtivat elämän ja kuoleman ainutlaatuista ainutkertaisuutta sekä suomalaisen kuoleman realiteetteja myymälässämme tiistaina 1.10. alkaen kello 18. 

”Koska kuolemassa ei ole toista mahdollisuutta, on hyvä kuolla kerralla hyvin, jos mahdollista”, kuten todetaan Hännisen Kuolemme vain kerran -kirjassa vuodelta 2020.

Juha Hänninen on palliatiivisen lääketieteen erikoislääkäri ja tietokirjailija. Hän työskenteli vuosina 1993–2017 Terhokodin johtajana ja ylilääkärinä. Hänninen on kirjoittanut useita kuolemaa, eutanasiaa ja saattohoitoa käsitteleviä kirjoja. Tuorein Auta minut kuolemaan: Armollinen, rikollinen eutanasia -teos ilmestyi vuonna 2022.

Järjestämme tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston Alumniyhdistyksen kanssa. Toivomme ilmoittautumaan ennakkoon, istumapaikan pystymme järjestämään noin 40 henkilölle. Ilmoittautumislomake avataan tällä sivustolla ja Alumniyhdistyksen verkkosivustolla elokuussa.

Tilaisuuteen ovat kaikki kuolevaiset tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan hyvästä elämästä ja kuolemasta. Keskustelu alkaa noin klo 18 ja kestää reilun tunnin. Tapahtuman yhteydessä Alumniyhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus ostaa kirjoja erityisalennuksin. 

ESILLÄ NYT: Kasvio kesältä 1964

Tunnistatkos luonnosta rentukan, kultapiiskun ja niittynätkelmän? Entä lehtovirmajuuren, maitohorsman tai myrkkykeison? Sujuukos niiden latinankieliset nimet kuin vettä vaan?

Nyt meillä Sofiassa pääsee kertaamaan luonnonkukkasia nimineen ja kasvualustoineen. Kaijamme on koonnut gallerian seinille otannan vuoden 1964 kesälomansa kasvioläksyistään.

Tervetuloa oppimaan ja nostalgisoimaan! Näyttely on esillä ainakin heinäkuun ajan.

Järjestä tapahtuma tai näyttely meillä Sofiassa!

Kaipaatko taiteellesi esittelytilaa? Haluatko keskustella kirjallisuudesta, kuulla runoutta, tavata tieteilijöitä tai nauttia vaikkapa filosofisesta debatista?

Järjestämme erilaisia tilaisuuksia yhdessä kirjailijoiden, taiteilijoiden, tutkijoiden, kustantamoiden ja järjestöjen kanssa. Lisäksi galleriassamme on vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Antikvariaattimme soveltuu hyvin yleisö- ja yksityistilaisuuksiin. Istumapaikkoja on noin 40 hengelle, seisten mukaan mahtuu enemmänkin. Tapahtumien ja näyttelyiden toteuttamisessa huomioimme viranomaisten vaatimukset ja suositukset.

Mikäli sinulla on idea tapahtumasta tai haluat näyttelysi esille Sofiaan, niin otathan yhteyttä sähköpostitse: palvelu@antikvariaattisofia.fi.

Tiedotamme tulevista tapahtumista verkkosivustomme lisäksi Facebookissa ja Instagramissa.


 Aiempia näyttelyitä ja tapahtumia

Vuosien varrella Sofiassa on pidetty monenlaisia taidenäyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, kirjojen julkistamisjuhlia, kirjallisuuspiirejä ja muita tapahtumia. Tässä muutamia muistoja:Vaasan Taidekerhon maalauksia 4.-28.6.2024

Kesäkuussa saimme ilon esitellä kolmen Vaasan Taidekerhon taiteilijan maalauksia galleriatilassamme. Eija Kosken, Tarja Martimon ja Kirsti Uimosen teokset ovat sekä esittäviä että abstrakteja akvarelli- , akryyli- ja pastellitöitä.

Kiitos hienosta näyttelystä!

Akryylimaalauksia 3.-31.5.2024

Toukokuun ajan galleriamme seiniä somistivat Tuulikki Jaaran tekemät akryylimaalaukset.

Taiteilijuuttaan ja maalaamisen iloa Jaara kuvailee näin:

"Maalaaminen on kuulunut elämääni kauan, jo lukioiästä alkaen. Maalaan eniten abstrakteja töitä, mutta myös esittäviäkin. Abstrakteihin töihin teen yleensä luonnoksen joko lyijykynällä tai väripapereilla. Työskentelyssä tärkeitä ovat tunne, muoto, väri ja kokonaisuus. Aina ei pääse siihen mitä tavoittelee, mutta toisinaan taas lähemmäksi."

Jaaran näyttely oli esillä 3.-31.5.2024.

Lastenkirjallisuuden lauantai 20.4.2024

Me Sofiassa haluamme kannustaa kaikkia lapsia lukemaan ja lapsille lukemaan. Nostimme huhtikuun ajan lasten- ja nuortenkirjallisuutta erityisesti esiin myymälässämme. Lisäksi meillä oli  ainutlaatuisen hieno kirjallisuuspelikorttien näyttely.

Lauantaina 20.4.  pääsimme retkelle kirjallisuuspelikorttien moninaiseen maailmaan, kun kirjallisuudentutkija, tietokirjailija Niklas Bengtsson esitteli pelikorttien historiaa sekä niiden suhdetta kirjallisuuteen ja kuvataiteeseen. Lämmin kiitos Niklakselle ja tapahtumaan osallistuneille!


Pelikortteja vai kirjallisuutta? -näyttely 2.-27.4.2024

Kirjallisuuspelikortit voivat olla kirjallisuutta, funktioltaan kirjallisuuden kaltaista ja kirjallisuutta markkinoivia. Esimerkiksi Brio Scanditoy Oy:n 1970-luvulla julkaisemissa satupelikorteissa satu esitetään 15 korttiparin kuvitettuna ja tekstitettynä teoksena. Siten näitä Prinsessa Ruusunen, Punahilkka, Saapasjalkakissa ja Tuhkimo -pakkoja voidaan pitää rakenteellisesti kokeellisina kuvakirjoina. Myös Wilhelm Buschin Maks ja Moritsista on julkaistu suomenkielinen korttipakka, jossa runot ja kuvat on jaettu pelikortteihin.

Pelikortteja vai kirjallisuutta? -näyttely juhlisti Kansainvälistä lastenkirjapäivää, jota on vietetty vuodesta 1967 lähtien  H. C. Andersenin syntymäpäivänä.

Näyttelyn kokosi kirjallisuudentutkija, tietokirjailija Niklas Bengtsson, joka on käsitellyt pelikortteja kirjoissaan Kummat kirjat: Lastenkirjan muodon ja kuvituksen historiaa (2014) ja Kirja erikoisena esineenä (2017). Kiitokset kaikille näyttelyyn tutustuneille!

Onko koulutuksella tulevaisuutta? -keskustelutilaisuus 5.3.2024

Tekoäly jyllää ja ajat muuttuvat, mutta koulun ja opiskelun dilemmat pysyvät. Millaisin opein tulevia tieteentekijöitä ja kansalaisia koulutetaan ja mitä voimme suomalaisen kasvatuksen historiasta oppia?

Maaliskuinen tiistai-ilta keräsi koulutuksesta kiinnostuneen kuulijakunnan kuuntelemaan ja kyselemään. Koulun historian, nykyisyyden ja tulevaisuuden läpipureskelivat dosentti Jari Salminen (Helsingin yliopisto) ja lehtori Antti Kuusela (Tikkurilan lukio). Paljon jäi vielä hampaankokoon puntaroitavaksi. Toivottavasti keskustelu jatkuu visioinnin jäädessä vähemmälle.

Upeaa oli saada jälleen runsaasti kuulijoita paikalle ja aktiivista keskustelua sekä kysymysten esittämistä puhujille. Lämmin kiitos kaikille osallistujille sekä Helsingin yliopiston Alumniyhdistykselle sujuvasta yhteistyöstä tapahtuman toteuttamisessa!


Akvarellipotpuri 1.-29.2.2024

Helmikuun ajan galleriatilassamme oli esillä Elina Dahlqvistin taidetta. Dahlqvist kuvaa taiteilijuuttaan näin:

"Olen eläkkeellä oleva eläinlääkäriyrittäjä. Nautin aikoinaan vastaanottotilojeni värisuunnittelusta ja sisustamisesta sekä korttiaskartelusta lasteni Inarin ja Okon kanssa. Näistä inspiroituneena kiinnostuin vähitellen akvarelleista ja aloin tutustua aiheeseen kirjojen avulla. Virallisia taideopintoja minulla ei ole ja maalasin pitkään hyvin pienimuotoisesti, lähinnä akvarellikortteja.

Arvostan värien harmoniaa ja koen maltillisen väripaletin mieluisimmaksi. Pidän maanläheisistä, murretuista sävyistä ja maalaan mielelläni eläimiä, luontoa. Akvarellien läpikuultavuus, herkkyys ja moni-ilmeisyys viehättävät minua kovin; samasta aiheesta luotu kuva voi olla niin erilainen riippuen käytetystä työskentelytavasta ja tämä on kiehtovaa. On palkitsevaa ja etuoikeutettua saada luoda sekä oppia uutta ja toivonkin, että opin vielä paljon lisää!"

Kun maailma ei riitä -kirjajulkkarit 13.2. klo 16

Christer Lindholmin Kun maailma ei riitä -uutuustietokirjan julkistamistilaisuus pidettiin myymälässämme 13.2.2024. Lindholmin kanssa keskustelemassa olivat BIOS:n tutkija Jussi Ahokas ja kustantaja Kimmo Jylhämö  (Vastapaino).

Kun maailma ei riitä -teoksen voi ostaa myymälästämme tai Kustantamo Vastapainon verkkokaupasta.


Kaipaako kukaan filosofia(a)?

Tieteiden äiti vai hampaaton isoäiti? Mikä on filosofian rooli nykymaailmassa, jossa tekoäly tuottaa tiedon ja totuus jää usein mielipiteiden varjoon? Onko ajassamme enää aikaa ajatella hitaasti?

Filosofit Juha Himanka (yliopistonlehtori, Lapin yliopisto), Antti Kuusela (tutkija ja Tikkurilan lukion lehtori) ja Sami Pihlström (uskonnonfilosofian professori, Helsingin yliopisto) kokoontuivat pohtimaan viisauden rakastamisen merkitystä ja omaa rooliaan tieteentekijöinä.

Saimme paikalle ennätyssuuren yleisön, kiitokset kaikille osallistujille!

Radio Helsingin Njassa kutsui Antti Kuuselan keskustelemaan filosofiasta ja Tieteiden yön tapahtumastamme keskiviikkoaamuna 24.1. Haastattelu on jälkikuunneltavissa Radio Helsingin verkkosivuston kautta.

Oli upeaa olla jälleen mukana Tieteellisten seurain valtuuskunnan organisoimassa Tieteiden yö -kaupunkitapahtumassa.

Martta Wendelinin postikortteja ja kuubalaista julistetaidetta

Marras-joulukuun ajan galleriatilassamme oli esillä monipuolisen kuvittajan Martta Wendelinin nostalgisia joulukortteja. 

Wendelinin syntymästä tuli 23.11.2023 täyteen 130 vuotta, joten kokosimme pienoisnäyttelyn eri vuosikymmenten jouluisista postikorteista.
Lisäksi myymälämme seiniltä löytyi värikästä kuubalaista julistetaidetta.

Brasilialaista musiikkia kirjojen keskellä – Antikvariaatti Sofian musiikki-iltamat 1.12.

Pitkästä aikaa myymälässämme päästiin kirjakulttuurin lisäksi musiikillisten nautintojen äärelle. Joulukuun ensimmäisen illan kunniaksi Trio Amadores kuljetti meidät 1900-luvun alun Brasiliaan ja tarjoili sulosointuja kitaristi-säveltäjiltä Luiz Bonfá, João Pernambuco, Garoto ja Agustín Barrios. Kitaravirtuoosi Patrick Venan välispiikeistä saimme aimo annoksen brasilialaisen

Lämmin kiitos muusikoille ja kaikille iltamiin osallistuneille! Toivottavasti saamme tarjota musiikkihetkiä jatkossakin.

Epävarma elämä -kirjajulkkarit 16.11.2023

Eriarvoistava politiikka, prekaari työelämä, äärioikeiston nousu ja sosiaalinen media eristävät ihmisiä toisistaan ja ajavat heitä alituiseen, tiedostamattomaankin kilpailuun toisiaan vastaan. Näitä 2000-luvun jokapäiväisen elämän pohjavirtoja setvivät Vesa Kyllönen ja Mika Pekkola kirjassaan Epävarma elämä.

Kirjajulkkareissa tekijöitä haastatteli Kustantamo Vastapainon kustantaja Hannele Huhtala. Tapahtumassa oli riemastuttava määrä osallistujia ja keskustelua käytiin vilkkaasti. Kiitokset kaikille!


Poliittiset eläimet -kirjajulkkarit 8.11.2023

Uutuuskirja Poliittiset eläimet peräänkuuluttaa eläinten näkökulmaa yhteiskunnassa. Teos on Tiina Ollilan puheenvuoro eläinten oikeuksista, eläinoikeusliikkeestä ja eläinpolitiikasta höystettynä hänen omilla kokemuksillaan ja kohtaamisillaan.

”Olen kysynyt kirjaa varten eläintuottajilta eläinoikeuksista ja eläinpolitiikasta. Kirjoitan eläinpolitiikan vajeesta, lainsäädännöstä ja eläinpoliittisestä kentästä. Kirjoitan myös Eläinoikeuspuolueesta, joka yritti pienenä uuspuolueena tuoda eläinpoliittista näkökulmaa esiin”, Ollila kertoo.

Saimme keskiviikkoiltana 8.11. tuvan täyteen kirjasta, kirjan aihepiiristä ja kirjailijasta kiinnostuneita kuulijoita. Julkkareissa Tiina Ollilaa haastattelifolkloristi-tietokirjailija Liisa Kaski. Lämpimät kiitokset kaikille osallistujille!

Tutustu teokseen Kustantamo Vastapainon verkkosivustolla. Kirjan voi ostaa myös meiltä Sofiasta.

Valittuja paloja - akvarelleja ja kollaaseja

Leena Paasonen-de Campos on maalannut vuodesta 2007 lähtien. Viime vuosina hänen näkönsä on heikentynyt, mutta onneksi hän näkee vielä maalata. ”Värit ovat voimistuneet ja pensselit suurentuneet, mutta tunnetta tauluihin olen laittanut sitäkin enemmän.”

Näyttelyn avajaisissa 2.10. taiteilija Paasonen-de Campos kertoi esillä olevista teoksistaan ja maalaustyyleistään. Valittuja paloja -näyttely oli esillä myymälämme seinillä 2.-31.10.2023.

Väylä-näyttely

Myymälässämme oli elokuun ja syyskuun 2023 ajan esillä kuvataiteilija Jarno Sinivaaran upeita maalauksia.

Sinivaara kuvaili Väylä-näyttelyään näin:
"Tiedon väylä, vahva ajatuksen tie. Kauas kantautuu sen kaiku. Kuvat soljuvat, näin ne maailmaa rakentavat."

Lisätietoa kuvataiteilija Jarno Sinivaarasta Instagramissa @jarnosinivaara

Maaseudun tulevaisuus

Kustantamo Vastapaino järjesti keskiviikkona 31.8. Maaseudun tulevaisuus -tietokirjan julkistamistilaisuuden. 

Tapahtumassa kilistettiin tuoreelle kirjalle ja kirjailija Tuuli Orasmaan kertoi tunnelmistaan kirjoitustaipaleen varrelta.

Oramaan teoksen on kustantanut Vastapaino.

Salaliittoteorioiden politiikat

Keskiviikkona 23.8. myymälässämme pidettiin Salaliittoteorioiden politiikat -teoksen julkistamistilaisuus. Teoksen ovat toimittaneet Ari-Elmeri Hyvönen ja Niko Pyrhönen.

Paneelikeskustelussa olivat mukana tutkijat Annastiina Kallius ja Mikko Poutanen, professori Katja Valaskivi sekä teoksen toimittajat Niko Pyrhönen ja Ari-Elmeri Hyvönen. Tapahtuman juonsi Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori Antto Vihma.

Teoksen on kustantanut Vastapaino.


Taiteiden yö 17.8.2023

Taiteiden yö valtasi jälleen Helsingin kadut, kuppilat ja galleriat torstaina 17.8.2023. Meillä Sofiassa pääsi nauttimaan kuvataiteilija Jarno Sinivaaran Väylä-näyttelystä sekä kirjoista, tarjoiluista ja kirjatarjouksista. 

Lämmin kiitos kaikille Taiteiden yönä puodissamme pyörähtäneille!


Utuisia pintoja -valokuvanäyttely 1.– 31.3.2023

Kiri Myllyluoma ja Otso Venho toimivat vuoden 2022 ajan Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden ainejärjestölehden, Käkriäisen, valokuvaajina. Analogisuus ja pimiötyöskentely ovat keskeisiä molempien työskentelyssä.

Utuisia pintoja -näyttelyssä oli esillä pienlehden puitteissa toteutuneen yhteistyön tuloksia. Teokset kyseenalaistavat esittävyyttä, korostavat ilmaisun vapautta ja saavat voimaa sattumanvaraisuudesta.

 

Helmikuun 2023 näyttely vei tunnelmalliseen Andalusiaan

Vuosittain ryhmä suomalaisia kokoontuu maalaamaan Archezin kylään Andalusiaan Krisse Sulosen johdolla. Viime kesän akvarelliteokset olivat siellä esillä elokuussa 2022 kurssin jälkeen ja nyt saimme nämä maalaukset ihailtavaksi Sofiaan.

Tieteiden yönä 12.1.2023 pohdittiin totuuksien moninaisuutta

Akateemikko, teoreettisen filosofian emeritusprofessori Ilkka Niiniluoto ja systemaattisen teologian vanhempi yliopistonlehtori Timo Koistinen avasivat tietä uskonnon ja tieteen totuuksien suhteeseen Tieteiden yön ensimmäisessä ohjelmanumerossamme.


Filosofi, runoilija Christine de Pizan oli yksi ensimmäisiä itsensä ja perheensä kirjoittamisella elättäneitä naisia. Illan toisessa keskusteluosuudessa vanhempi tutkija Erika Ruonakoski ja tutkija Antti Kuusela keskustelivat Christinestä, ironiasta ja dialogista filosofian menetelminä.
Maksuton ohjelmamme oli osa Tieteellisten seurain valtuuskunnan organisoimaa Tieteiden yö Helsingissä -kaupunkitapahtumaa.

Joulun kirjallisuustietäjä 2022 visailun -vastaukset

Julkaisimme 2.–24.12.2022 kirjallisuuteen liittyviä kysymyksiäja arvoituksia facebokissa ja instagramissa. Ne koottiin näkyviin myös myymäläämme.


Pyysimme lähettämään vastauksia arvoituksiin 9.1.2023 mennessä. Lämmin kiitos kaikille visailuun osallistuneille ja lahjakortteja voittaneille!

Joulun kirjallisuustietäjä 2022 -visailun arvoitukset ja oikeat vastaukset.

Visuaalista runoutta

Marraskuussa 2022 myymälässämme oli esillä runoilija ja aforisti Virpi Alasen pigmenttimustepiirroksia, jotka ovat painettuna julkaistun Serendipiin originaaleja. Serendipiin on kustantanut Lyhyttavara.

Alasella on visuaalisen runouden jatkuvana projektina varioituva eliöstö nimeltä poeettisia eläimiä, ja Serendipii on vuoden 2022 generaatio. Hän on aiemmin pitänyt neljä visuaalisen runouden näyttelyä. Poeettiset eläimet leikkivät tekstimäisyydellään. Ne ovat elollisin hahmoin kirjoitettua käsialaa, jonka muoto on tarkkaa, mutta jatkuva muutos vapaata. Mikään ei toistu täysin samanlaisena. Ne ovat "kirjoitusta", jota katsoja "lukee", tulkitsee ja merkityksellistää oman visuaalisen muistinsa läpi.

Spoken Word Workshop

Alexandra Kihwa-Endale Mitiku järjesti lauantaina 26.11. myymälässämme runotyöpajan.

Spoken Word Workshop theme: the bird people at what point does the sky stop being blue? When does a land turn into a country into a body that carries a home how is this my home at what point do I choose?

Tämän työpajan osallistumispaikat täyttyivät hetkessä. Toivottavasti saamme jatkossakin mahdollisuuden tarjota vastaavanlaisia työpajoja!

Kippistys Digi-askeesille

"Jalat tukevasti ilmassa, pää pilvessä ja oma järjenkäyttö kateissa."

Kimmo Jylhämön kirja Digi-askeesi (Vastapaino, 2022) julkistui, joten oli juhlan aika ja paikka. Perjantaina 18.11.2022 myymälässämme pääsi kippistämään ja keskustelemaan kirjailijan kanssa.

Värien iloittelua syksyyn

Syys- ja lokakuun ajan 2022 saimme esitellä Pirkko Liisa Rädyn öljyvärimaalauksia, joiden aiheena on avaruus. Rädyn vuosien varrella maalaamat teokset ovat syntyneet vahvoista muistoista ja tunnetiloista. Kaikissa hänen öljyväritöissään on runsas ja raikas väritys.

Kuvan maalauksen nimi on 88 Constellations.

Tällaisena sinut näin -muotokuvanäyttely

Millaisia potretteja syntyykään, kun piirtäessä silmät on pidettävä kiinni ja aikaa taiteen luomiseen on vain kolme minuuttia?

Antikvariaattimme äitihahmo Kaija saavutti 70 vuoden nuoren iän heinäkuussa 2022. Kaijan perhepiirissä vietettyihin syntymäpäiviin sisältyi pienimuotoiset olympialaiset. Yhtenä lajina toteutettiin pareittain muotokuvan piirtäminen. Parit ikuistivat toisensa paperille silmät kiinni kolmen minuutin ajastuksella. Lopputuloksena syntyi upeita taideteoksia, jotka nyt saatiin esille Sofian galleriatilaan.

Taiteiden yö 18.8.2022

Heittäydyimme mukaan Taiteiden yön tunnelmiin laadukkaan kirjallisuuden ja erikoisalennusten sekä oleilun ja tarjoilujen kera.

Myymälämme oli avoinna pitkälle hämärtyneeseen elokuiseen yöhön. Iloista puheensorinaa ja kirjoista kiinnostuneita asiakkaita oli runsaasti.

Lämmin kiitos kaikille piipahtaneille!

Hurmaavat paperinuket

Vuoden 2022 aikana saimme sekä kesällä että joulukuussa ihastella nostalgista paperinukketaidetta.

Esillä oli 1900-luvun puolivälin paperinukkemuotia sekä pukeutumisen ja käsitöiden historiaa ja nykyisyyttä kirjallisessa muodossa.

Pandora Box -näyttely

Pierre Séraphin Pandora Box -näyttelyn piirrokset kertovat koronapandemian aikaisista tuntemuksista. Tämä toukokuussa 2022 pidetty taidenäyttely oli Ranskassa syntyneelle Séraphinille ensimmäinen kerta, kun hänen teoksiaan oli julkisesti esillä. Taideopettajan tehtävien lisäksi hän esiintyy klovnina, jonglöörinä ja tanssijana.

"During the shut-down I had the image that I was living in an even smaller box than usually. I made drawings about how I would decorate this box."

"Comme Pandora j'étais curieux de ce que ja pouvais trouver dans ma boîte."

Kevättä enteileviä värisävyjä

Muusikko-taiteilija Antti Riskun kevään helein sävyin maalaamat upeat taulut olivat esillä galleriassamme huhtikuussa 2022.

Varjoista maan

Kuvataiteilija Susanna Tillanderin taidenäyttely Varjoista maan oli esillä maaliskuussa 2022.

Tillanderin akryyli- ja öljyvärimaalaukset heijastavat vuonna 2020 alkaneeseen koronapandemiaan liittyviä tunnelmia.

Kirjasta näyttämöksi

Galleriassamme pääsi ihastelemaan toinen toistaan viehkompia teatterinäyttämöitä hahmoineen joulukuussa 2021.

Nukke- ja naamioteatterintekijä sekä freelance-kuvittaja Milla Risku käytti näyttelynsä materiaaleina antikvaaristen kirjakauppojen alekirjoja ja kierrätyskartonkia sekä kuvia Museoviraston arkistosta ja Helsinkikuvia.fi-sivustolta.

Lisätietoa on tarjolla Milla Riskun verkkosivustolla.

Vaikean ajan hedelmiä

Lokakuussa 2021 saimme esitellä Katarina Koskivaara-Ilmosen tekemiä upeita ikoneja ja hopeaneulapiirroksia. Iso osa näyttelyn töistä pohjautui hänen omiin esipiirroksiinsa.

Taiteilija Katarina Koskivaara-Ilmonen kuvasi teostensa syntyä näin:

“Korona-ajan hiljaisuudessa, kaikki muu työ oli seisahtunut, menot ja tapahtumat pudonneet kalenterista. Mitä muutakaan olisin voinut tehdä, kuin mennä työpöydän ääreen ja ottaa käteen siveltimen tai kynän? Takaperoisella tavalla, pandemia on ollut myös hyvää aikaa. Ne hetket kun saatoin unohtaa huolet, rokotepulan ja tautitilastot, olivat tuotteliaita.”

Pitkästä aikaa taidetta seinillämme

Koronapandemian vuoksi jouduimme pitämään taukoa tapahtumien ja näyttelyiden järjestämisestä.

Syyskuussa 2021 pääsimme kuitenkin taas taiteen äärelle, kun saimme esitellä Ulla Pitkäsen ja Anu Salkan piristävän värikkäitä maalauksia.