Näyttelyt ja tapahtumat


Taidetta tarjolla: Väylä-näyttely

Myymälässämme on elo- ja syyskuun ajan esillä kuvataiteilija Jarno Sinivaaran upeita maalauksia.

Sinivaara kuvailee Väylä-näyttelyään näin: 

"Tiedon väylä, vahva ajatuksen tie. Kauas kantautuu sen kaiku. Kuvat soljuvat, näin ne maailmaa rakentavat."

Lisätietoa kuvataiteilija Jarno Sinivaarasta Instagramissa @jarnosinivaara


Lämpimästi tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja mikseipä myös ostamaan itsellesi taidetta kotiin arkisin klo 11–18 ja lauantaisin klo 11–16!


Kirjajulkkareita elokuussa 2023

Kustantamo Vastapaino järjesti myymälässämme kahden syysuutuutensa julkistamistilaisuudet 23.8. ja 31.8. Lämmin kiitos kaikille osallistujille ja erityisesti onnittelut tuoreiden teosten kirjoittajille!


Salaliittoteorioiden politiikat -teoksen julkistamistilaisuus pidettiin keskiviikkona 23.8.  Paneelikeskustelussa olivat mukana tutkijat Annastiina Kallius ja Mikko Poutanen, professori Katja Valaskivi sekä teoksen toimittajat Niko Pyrhönen ja Ari-Elmeri Hyvönen. Paneelikeskustelun juonsi Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori Antto Vihma.

Keskiviikkona 31.8. järjestettiin puolestaan Maaseudun tulevaisuus -tietokirjan julkistamistilaisuus.  Kirjailija Tuuli Orasmaan kertoi tunnelmistaan kirjoitustaipaleestaan.
Järjestä näyttely tai tapahtuma meillä Sofiassa!

Kaipaatko taiteellesi esittelytilaa? Haluatko keskustella kirjallisuudesta, kuulla runoutta, tavata tieteilijöitä tai nauttia vaikkapa filosofisesta debatista?

Järjestämme erilaisia tilaisuuksia yhdessä taiteilijoiden, tutkijoiden, kirjailijoiden, kustantamoiden ja järjestöjen kanssa. Lisäksi galleriassamme on kuukausittain vaihteleva taidenäyttely.

Sofiamme soveltuu hyvin yleisö- ja yksityistilaisuuksiin. Istumapaikkoja on noin 40 hengelle, seisten mukaan mahtuu enemmänkin. Tapahtumien ja näyttelyiden toteuttamisessa huomioimme vallitsevan koronatilanteen sekä viranomaisten vaatimukset ja suositukset.

Mikäli sinulla on idea tapahtumasta tai haluat näyttelysi esille Sofiaan, niin otathan yhteyttä sähköpostise: palvelu@antikvariaattisofia.fi.

Tiedotamme tulevista tapahtumista verkkosivustomme lisäksi Facebookissa ja Instagramissa.


 Aiempia näyttelyitä ja tapahtumia

Vuosien varrella Sofiassa on pidetty monenlaisia taidenäyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, kirjojen julkistamisjuhlia, kirjallisuuspiirejä ja muita tapahtumia. Kokoamme tähän muutamia muistoja menneistä näyttelyistä ja tapahtumista.

Taiteiden yö 17.8.2023

Taiteiden yö valtasi jälleen Helsingin kadut, kuppilat ja galleriat torstaina 17.8.2023. Meillä Sofiassa pääsi nauttimaan kuvataiteilija Jarno Sinivaaran Väylä-näyttelystä sekä kirjoista, tarjoiluista ja kirjatarjouksista. 

Lämmin kiitos kaikille Taiteiden yönä puodissamme pyörähtäneille!


Utuisia pintoja -valokuvanäyttely 1.– 31.3.2023

Kiri Myllyluoma ja Otso Venho toimivat vuoden 2022 ajan Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden ainejärjestölehden, Käkriäisen, valokuvaajina. Analogisuus ja pimiötyöskentely ovat keskeisiä molempien työskentelyssä.

Utuisia pintoja -näyttelyssä oli esillä pienlehden puitteissa toteutuneen yhteistyön tuloksia. Teokset kyseenalaistavat esittävyyttä, korostavat ilmaisun vapautta ja saavat voimaa sattumanvaraisuudesta.

 

Helmikuun 2023 näyttely vei tunnelmalliseen Andalusiaan

Vuosittain ryhmä suomalaisia kokoontuu maalaamaan Archezin kylään Andalusiaan Krisse Sulosen johdolla. Viime kesän akvarelliteokset olivat siellä esillä elokuussa 2022 kurssin jälkeen ja nyt saimme nämä maalaukset ihailtavaksi Sofiaan.


Tieteiden yönä 12.1.2023 pohdittiin totuuksien moninaisuutta

Akateemikko, teoreettisen filosofian emeritusprofessori Ilkka Niiniluoto ja systemaattisen teologian vanhempi yliopistonlehtori Timo Koistinen avasivat tietä uskonnon ja tieteen totuuksien suhteeseen Tieteiden yön ensimmäisessä ohjelmanumerossamme.


Filosofi, runoilija Christine de Pizan oli yksi ensimmäisiä itsensä ja perheensä kirjoittamisella elättäneitä naisia. Illan toisessa keskusteluosuudessa vanhempi tutkija Erika Ruonakoski ja tutkija Antti Kuusela keskustelivat Christinestä, ironiasta ja dialogista filosofian menetelminä.
Maksuton ohjelmamme oli osa Tieteellisten seurain valtuuskunnan organisoimaa Tieteiden yö Helsingissä -kaupunkitapahtumaa.

Joulun kirjallisuustietäjä 2022 visailun -vastaukset

Julkaisimme 2.–24.12.2022 kirjallisuuteen liittyviä kysymyksiäja arvoituksia facebokissa ja instagramissa. Ne koottiin näkyviin myös myymäläämme.


Pyysimme lähettämään vastauksia arvoituksiin 9.1.2023 mennessä. Lämmin kiitos kaikille visailuun osallistuneille ja lahjakortteja voittaneille!

Joulun kirjallisuustietäjä 2022 -visailun arvoitukset ja oikeat vastaukset.

Visuaalista runoutta

Marraskuussa 2022 myymälässämme oli esillä runoilija ja aforisti Virpi Alasen pigmenttimustepiirroksia, jotka ovat painettuna julkaistun Serendipiin originaaleja. Serendipiin on kustantanut Lyhyttavara.

Alasella on visuaalisen runouden jatkuvana projektina varioituva eliöstö nimeltä poeettisia eläimiä, ja Serendipii on vuoden 2022 generaatio. Hän on aiemmin pitänyt neljä visuaalisen runouden näyttelyä. Poeettiset eläimet leikkivät tekstimäisyydellään. Ne ovat elollisin hahmoin kirjoitettua käsialaa, jonka muoto on tarkkaa, mutta jatkuva muutos vapaata. Mikään ei toistu täysin samanlaisena. Ne ovat "kirjoitusta", jota katsoja "lukee", tulkitsee ja merkityksellistää oman visuaalisen muistinsa läpi.

Spoken Word Workshop

Alexandra Kihwa-Endale Mitiku järjesti lauantaina 26.11. myymälässämme runotyöpajan.

Spoken Word Workshop theme: the bird people at what point does the sky stop being blue? When does a land turn into a country into a body that carries a home how is this my home at what point do I choose?

Tämän työpajan osallistumispaikat täyttyivät hetkessä. Toivottavasti saamme jatkossakin mahdollisuuden tarjota vastaavanlaisia työpajoja!

Kippistys Digi-askeesille

"Jalat tukevasti ilmassa, pää pilvessä ja oma järjenkäyttö kateissa."

Kimmo Jylhämön kirja Digi-askeesi (Vastapaino, 2022) julkistui, joten oli juhlan aika ja paikka. Perjantaina 18.11.2022 myymälässämme pääsi kippistämään ja keskustelemaan kirjailijan kanssa.

Värien iloittelua syksyyn

Syys- ja lokakuun ajan 2022 saimme esitellä Pirkko Liisa Rädyn öljyvärimaalauksia, joiden aiheena on avaruus. Rädyn vuosien varrella maalaamat teokset ovat syntyneet vahvoista muistoista ja tunnetiloista. Kaikissa hänen öljyväritöissään on runsas ja raikas väritys.

Kuvan maalauksen nimi on 88 Constellations.

Tällaisena sinut näin -muotokuvanäyttely

Millaisia potretteja syntyykään, kun piirtäessä silmät on pidettävä kiinni ja aikaa taiteen luomiseen on vain kolme minuuttia?

Antikvariaattimme äitihahmo Kaija saavutti 70 vuoden nuoren iän heinäkuussa 2022. Kaijan perhepiirissä vietettyihin syntymäpäiviin sisältyi pienimuotoiset olympialaiset. Yhtenä lajina toteutettiin pareittain muotokuvan piirtäminen. Parit ikuistivat toisensa paperille silmät kiinni kolmen minuutin ajastuksella. Lopputuloksena syntyi upeita taideteoksia, jotka nyt saatiin esille Sofian galleriatilaan.

Taiteiden yö 18.8.2022

Heittäydyimme mukaan Taiteiden yön tunnelmiin laadukkaan kirjallisuuden ja erikoisalennusten sekä oleilun ja tarjoilujen kera.

Myymälämme oli avoinna pitkälle hämärtyneeseen elokuiseen yöhön. Iloista puheensorinaa ja kirjoista kiinnostuneita asiakkaita oli runsaasti.

Lämmin kiitos kaikille piipahtaneille!

Hurmaavat paperinuket

Vuoden 2022 aikana saimme sekä kesällä että joulukuussa ihastella nostalgista paperinukketaidetta.

Esillä oli 1900-luvun puolivälin paperinukkemuotia sekä pukeutumisen ja käsitöiden historiaa ja nykyisyyttä kirjallisessa muodossa.

Pandora Box -näyttely

Pierre Séraphin Pandora Box -näyttelyn piirrokset kertovat koronapandemian aikaisista tuntemuksista. Tämä toukokuussa 2022 pidetty taidenäyttely oli Ranskassa syntyneelle Séraphinille ensimmäinen kerta, kun hänen teoksiaan oli julkisesti esillä. Taideopettajan tehtävien lisäksi hän esiintyy klovnina, jonglöörinä ja tanssijana.

"During the shut-down I had the image that I was living in an even smaller box than usually. I made drawings about how I would decorate this box."

"Comme Pandora j'étais curieux de ce que ja pouvais trouver dans ma boîte."

Kevättä enteileviä värisävyjä

Muusikko-taiteilija Antti Riskun kevään helein sävyin maalaamat upeat taulut olivat esillä galleriassamme huhtikuussa 2022.

Varjoista maan

Kuvataiteilija Susanna Tillanderin taidenäyttely Varjoista maan oli esillä maaliskuussa 2022.

Tillanderin akryyli- ja öljyvärimaalaukset heijastavat vuonna 2020 alkaneeseen koronapandemiaan liittyviä tunnelmia.

Kirjasta näyttämöksi

Galleriassamme pääsi ihastelemaan toinen toistaan viehkompia teatterinäyttämöitä hahmoineen joulukuussa 2021.

Nukke- ja naamioteatterintekijä sekä freelance-kuvittaja Milla Risku käytti näyttelynsä materiaaleina antikvaaristen kirjakauppojen alekirjoja ja kierrätyskartonkia sekä kuvia Museoviraston arkistosta ja Helsinkikuvia.fi-sivustolta.

Lisätietoa on tarjolla Milla Riskun verkkosivustolla.

Vaikean ajan hedelmiä

Lokakuussa 2021 saimme esitellä Katarina Koskivaara-Ilmosen tekemiä upeita ikoneja ja hopeaneulapiirroksia. Iso osa näyttelyn töistä pohjautui hänen omiin esipiirroksiinsa.

Taiteilija Katarina Koskivaara-Ilmonen kuvasi teostensa syntyä näin:

“Korona-ajan hiljaisuudessa, kaikki muu työ oli seisahtunut, menot ja tapahtumat pudonneet kalenterista. Mitä muutakaan olisin voinut tehdä, kuin mennä työpöydän ääreen ja ottaa käteen siveltimen tai kynän? Takaperoisella tavalla, pandemia on ollut myös hyvää aikaa. Ne hetket kun saatoin unohtaa huolet, rokotepulan ja tautitilastot, olivat tuotteliaita.”

Pitkästä aikaa taidetta seinillämme

Koronapandemian vuoksi jouduimme pitämään taukoa tapahtumien ja näyttelyiden järjestämisestä.

Syyskuussa 2021 pääsimme kuitenkin taas taiteen äärelle, kun saimme esitellä Ulla Pitkäsen ja Anu Salkan piristävän värikkäitä maalauksia.