Näyttelyt ja tapahtumat

TULOSSA: Kuolemme vain kerran -keskustelutilaisuus 1.10.2024

Ihminen syntyy, elää ja kuolee vain kerran. Tähän rajallisuuteen tiivistyy kysymys ihmisen olemassaolon merkityksestä.

Lääkäri, tietokirjailija, Terhokodin entinen johtaja Juha Hänninen ja filosofi Antti Kuusela pohtivat elämän ja kuoleman ainutlaatuista ainutkertaisuutta sekä suomalaisen kuoleman realiteetteja myymälässämme tiistaina 1.10. alkaen kello 18.

Toivomme osallistujien ilmoittautuvan ennakkoon tällä verkkolomakkeella. HUOM! Tapahtuman ennakkoilmoittautuminen täyttyi yllätysnopeasti ja jo 50 henkeä on luvannut saapua. Pyydämme kaikkia halukkaita kuitenkin ilmoittautumaan vielä verkkolomakkeen kautta jonotuslistalle. Selvitämme mahdollisuutta järjestää toisenkin keskusteluillan samasta teemasta syksyn aikana!

”Koska kuolemassa ei ole toista mahdollisuutta, on hyvä kuolla kerralla hyvin, jos mahdollista”, kuten todetaan Hännisen Kuolemme vain kerran -kirjassa vuodelta 2020.

Juha Hänninen on palliatiivisen lääketieteen erikoislääkäri ja tietokirjailija. Hän työskenteli vuosina 1993–2017 Terhokodin johtajana ja ylilääkärinä. Hänninen on kirjoittanut useita kuolemaa, eutanasiaa ja saattohoitoa käsitteleviä kirjoja. Tuorein Auta minut kuolemaan: Armollinen, rikollinen eutanasia -teos ilmestyi vuonna 2022.

Tilaisuuteen ovat kaikki kuolevaiset tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan hyvästä elämästä ja kuolemasta. Tapahtuma alkaa klo 18 ja kestää ainakin reilun tunnin. Jotta voimme varata tarpeeksi istumapaikkoja, niin pyydämme osallistujia ilmoittautumaan verkkolomakkeella. HUOM! Tapahtuman ennakkoilmoittautuminen täyttyi yllätysnopeasti ja jo 50 henkeä on luvannut saapua. Pyydämme kaikkia halukkaita kuitenkin ilmoittautumaan vielä verkkolomakkeen kautta jonotuslistalle. Selvitämme nimittäin mahdollisuutta järjestää toisenkin keskusteluillan samasta teemasta syksyn aikana!

Järjestämme tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston Alumniyhdistyksen kanssa. Illan aikana Alumniyhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus ostaa kirjoja erikoisalennuksin. 


ESILLÄ NYT: 50 tarinaa Säulendorf-Felsenwandista -valokuvanäyttely 

Kuvitteellinen 1950-luvun  lounaissaksalainen pikkukaupunki syntyi, kun arkkitehti ja konsultti Olli Jokinen paneutui lempiharrastuksensa dokumentointiin ja kirjoitti aiheesta kirjan.

Jokinen on kuvittanut 50 tarinaa Säulendotf-Felsenwandista -teoksen tehden kunniaa vertaansa vaille olevalle pienoisrautatiemaailmalle.

Nyt myymälässämme pääsee ihastelemaan pienoisrautatiemaailmasta kertovia valokuvia. Myös Jokisen kirjaa on muutama kappale ostettavissa omaksi.

Näyttelyyn on mahdollista tutustua syyskuun ajan, lämpimästi tervetuloa!

TULEVIA NÄYTTELYITÄ:

- Lokakuussa saamme esitellä Kansien huumaa.

- Marraskuussa on luvassa Sinikka Tantun taidetta.

- Joulukuun näyttelyn taiteilijana on Leena Paasonen-de Campos.

Järjestä tapahtuma tai näyttely meillä Sofiassa!

Kaipaatko taiteellesi esittelytilaa? Haluatko keskustella kirjallisuudesta, kuulla runoutta, tavata tieteilijöitä tai nauttia vaikkapa filosofisesta debatista?

Järjestämme erilaisia tilaisuuksia yhdessä kirjailijoiden, taiteilijoiden, tutkijoiden, kustantamoiden ja järjestöjen kanssa. Lisäksi galleriassamme on vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Antikvariaattimme soveltuu hyvin yleisö- ja yksityistilaisuuksiin. Istumapaikkoja on noin 40 hengelle, seisten mukaan mahtuu enemmänkin. Tapahtumien ja näyttelyiden toteuttamisessa huomioimme viranomaisten vaatimukset ja suositukset.

Mikäli sinulla on idea tapahtumasta tai haluat näyttelysi esille Sofiaan, niin otathan yhteyttä sähköpostitse: palvelu@antikvariaattisofia.fi.

Tiedotamme tulevista tapahtumista verkkosivustomme lisäksi Facebookissa ja Instagramissa.


 Aiempia näyttelyitä ja tapahtumia

Vuosien varrella Sofiassa on pidetty monenlaisia taidenäyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, kirjojen julkistamisjuhlia, kirjallisuuspiirejä ja muita tapahtumia. Tässä muutamia muistoja:

Syytös – Muuan akateeminen komitragedia -juhlistus 22.8.2024

Sosiologi-kulttuurintutkija Hanna Kuusela tarjoili maistiaisia Syytös-kirjastaan 22.8.2024.

”On juostava nopeammin ja tehtävä enemmän vähemmällä!”

Syytös on kuvaus nyky-Suomesta, joka on valmis myymään sivistyksensä vähiten tarjoavalle. Se on kirja kurjistuneesta työelämästä, hiipuvasta demokratiasta ja merkityksensä hukanneista yliopistoista - syytettyjen penkillä maan korkeimmin koulutetut ihmiset.

Esseistiikkaa, päiväkirjaa, valitusvirttä ja autofaktaa yhdistelevä teos on syytekirjelmä, jonka kohteina ovat sivistyksen romuttajat ja demokratian tallojat. Se on vuodenkierto, sairasloma ja kattilanhakkaajan omakuva.
Syytös on omakohtainen kertomus yliopistoista, jotka eivät enää tiedä, mitä ne tekevät. Se haukkuu nyky-yliopistot, mutta laajenee samalla kuvaukseksi muutosjohtajista, rullaavista strategioista ja kauppakamarien pojista.

”Ei auta kuin nousta maasta entistä vittumaisempana.”

Tämä teos ja monet muut Kustantamo Vastapainon tuoreista tietokirjoista on ostettavissa myymälästämme.

Kapitalismin yö 15.8.2024

Tupamme täyttyi runsaasta kuulijakunnasta ja ihanasta puheensorinasta, kun Kapitalismin yö valloitti myymälämme 15.8.2024. Lämmin kiitos kaikille osallistujille!

Illan aikana puheenvuoroja pitivät:

Mikä internetiä vaivaa? -kirjan kirjoittajat Veikka Lahtinen ja Pontus Purokuru keskustelivat internetin ja kapitalismin suhteesta.

Amerikkalaisprofessori Nancy Fraserin kirjan Kannibaalikapitalismi suomentajat Sauli Havu ja Danika Harju keskustelivat nykykapitalismista, jossa sorrettuina ovat usein naiset, rodullistetut ja luonto.

Riina Tanskasen ja Samu Kuopan teos Kapitalismin suuri illuusio on vaaleanpunainen kutsukirje vastarintaan, joka palauttaa talouspuheen arjen tasolle. Kirjoittaja-aktivistit keskustelivat kirjastaan ja valheista, joiden varassa nykyjärjestelmä lepää.

Talouskuri tuli Suomeen -kirjaan (2023, toim. Janne Autto) kirjoittaneet Tero Toivanen ja Hannu Ylöstalo keskustelivat suomalaisesta talouskurista etenkin ympäristön ja sukupuolten välisen tasa-arvon näkökulmista.

Yön puhetta johtivat sosiologi-kulttuurintutkija Hanna Kuusela ja kustantaja Kimmo Jylhämö. Kapitalismin yö järjestettiin yhteistyössä Kustantamo Vastapainon kanssa ja se oli osa Helsingin Taiteiden yö -tapahtumaa. Kuvat: Kimmo Jylhämö.


Kirjaikonien ihmeellisyys

Tuula Ravin kirja-aiheinen näyttely ilahdutti myymälässämme 1.-31.8.2024.

Ravi kuvailee taidettaan näin:
"Teokset ovat syntyneet tekijän suuresta rakkaudesta kirjallisuuteen ja kirjoihin. Omistajansa seinällä ne ovat muistutus tärkeästä lukukokemuksesta."

Kasvio kesältä 1964

Tunnistatkos luonnosta rentukan, kultapiiskun ja niittynätkelmän? Entä lehtovirmajuuren, maitohorsman tai myrkkykeison? Sujuukos niiden latinankieliset nimet kuin vettä vaan?

Heinäkuun 2024 ajan meillä Sofiassa pääsi kertaamaan luonnonkukkasia nimineen ja kasvualustoineen. Kaijamme kokosi gallerian seinille otannan vuoden 1964 kesälomansa kasvioläksyistään.

Vaasan Taidekerhon maalauksia kesäkuussa 2024

Saimme ilon esitellä kolmen Vaasan Taidekerhon taiteilijan maalauksia galleriatilassamme kesäkuun 2024 ajan.

Eija Kosken, Tarja Martimon ja Kirsti Uimosen teokset ovat sekä esittäviä että abstrakteja akvarelli- , akryyli- ja pastellitöitä.

Akryylimaalauksia toukokuussa 2024

Galleriamme seiniä somistivat Tuulikki Jaaran tekemät akryylimaalaukset toukokuun 2024 ajan.

Taiteilijuuttaan ja maalaamisen iloa Jaara kuvailee näin:

"Maalaaminen on kuulunut elämääni kauan, jo lukioiästä alkaen. Maalaan eniten abstrakteja töitä, mutta myös esittäviäkin. Abstrakteihin töihin teen yleensä luonnoksen joko lyijykynällä tai väripapereilla. Työskentelyssä tärkeitä ovat tunne, muoto, väri ja kokonaisuus. Aina ei pääse siihen mitä tavoittelee, mutta toisinaan taas lähemmäksi."

Lastenkirjallisuuden lauantai 20.4.2024

Me Sofiassa haluamme kannustaa kaikkia lapsia lukemaan ja lapsille lukemaan. Nostimme huhtikuun ajan lasten- ja nuortenkirjallisuutta erityisesti esiin myymälässämme. Lisäksi meillä oli  ainutlaatuisen hieno kirjallisuuspelikorttien näyttely.

Lauantaina 20.4.  pääsimme retkelle kirjallisuuspelikorttien moninaiseen maailmaan, kun kirjallisuudentutkija, tietokirjailija Niklas Bengtsson esitteli pelikorttien historiaa sekä niiden suhdetta kirjallisuuteen ja kuvataiteeseen. Lämmin kiitos Niklakselle ja tapahtumaan osallistuneille!


Pelikortteja vai kirjallisuutta? -näyttely huhtikuussa 2024

Kirjallisuuspelikortit voivat olla kirjallisuutta, funktioltaan kirjallisuuden kaltaista ja kirjallisuutta markkinoivia. Esimerkiksi Brio Scanditoy Oy:n 1970-luvulla julkaisemissa satupelikorteissa satu esitetään 15 korttiparin kuvitettuna ja tekstitettynä teoksena. Siten näitä Prinsessa Ruusunen, Punahilkka, Saapasjalkakissa ja Tuhkimo -pakkoja voidaan pitää rakenteellisesti kokeellisina kuvakirjoina. Myös Wilhelm Buschin Maks ja Moritsista on julkaistu suomenkielinen korttipakka, jossa runot ja kuvat on jaettu pelikortteihin.

Pelikortteja vai kirjallisuutta? -näyttely juhlisti Kansainvälistä lastenkirjapäivää, jota on vietetty vuodesta 1967 lähtien H. C. Andersenin syntymäpäivänä.

Näyttelyn kokosi kirjallisuudentutkija, tietokirjailija Niklas Bengtsson, joka on käsitellyt pelikortteja kirjoissaan Kummat kirjat: Lastenkirjan muodon ja kuvituksen historiaa (2014) ja Kirja erikoisena esineenä (2017).

Onko koulutuksella tulevaisuutta? -keskustelutilaisuus 5.3.2024

Tekoäly jyllää ja ajat muuttuvat, mutta koulun ja opiskelun dilemmat pysyvät. Millaisin opein tulevia tieteentekijöitä ja kansalaisia koulutetaan ja mitä voimme suomalaisen kasvatuksen historiasta oppia?

Maaliskuinen tiistai-ilta keräsi koulutuksesta kiinnostuneen kuulijakunnan kuuntelemaan ja kyselemään. Koulun historian, nykyisyyden ja tulevaisuuden läpipureskelivat dosentti Jari Salminen (Helsingin yliopisto) ja lehtori Antti Kuusela (Tikkurilan lukio). Paljon jäi vielä hampaankokoon puntaroitavaksi. Toivottavasti keskustelu jatkuu visioinnin jäädessä vähemmälle.

Oli upeaa saada runsaasti kuulijoita paikalle ja aktiivista keskustelua sekä kysymysten esittämistä puhujille. Lämmin kiitos kaikille osallistujille sekä Helsingin yliopiston Alumniyhdistykselle sujuvasta yhteistyöstä tapahtuman toteuttamisessa!


Akvarellipotpuri helmikuussa 2024

Helmikuun ajan galleriatilassamme oli esillä Elina Dahlqvistin taidetta. Dahlqvist kuvaa taiteilijuuttaan näin:

"Olen eläkkeellä oleva eläinlääkäriyrittäjä. Nautin aikoinaan vastaanottotilojeni värisuunnittelusta ja sisustamisesta sekä korttiaskartelusta lasteni Inarin ja Okon kanssa. Näistä inspiroituneena kiinnostuin vähitellen akvarelleista ja aloin tutustua aiheeseen kirjojen avulla. Virallisia taideopintoja minulla ei ole ja maalasin pitkään hyvin pienimuotoisesti, lähinnä akvarellikortteja.

Arvostan värien harmoniaa ja koen maltillisen väripaletin mieluisimmaksi. Pidän maanläheisistä, murretuista sävyistä ja maalaan mielelläni eläimiä, luontoa. Akvarellien läpikuultavuus, herkkyys ja moni-ilmeisyys viehättävät minua kovin; samasta aiheesta luotu kuva voi olla niin erilainen riippuen käytetystä työskentelytavasta ja tämä on kiehtovaa. On palkitsevaa ja etuoikeutettua saada luoda sekä oppia uutta ja toivonkin, että opin vielä paljon lisää!"

Kun maailma ei riitä -kirjajulkkarit 13.2.2024

Christer Lindholmin Kun maailma ei riitä -uutuustietokirjan julkistamistilaisuus pidettiin myymälässämme 13.2.2024. Lindholmin kanssa keskustelemassa olivat BIOS:n tutkija Jussi Ahokas ja kustantaja Kimmo Jylhämö  (Vastapaino).

Kun maailma ei riitä -teoksen voi ostaa myymälästämme tai Kustantamo Vastapainon verkkokaupasta.


Kaipaako kukaan filosofia(a)? 25.1.2024

Tieteiden äiti vai hampaaton isoäiti? Mikä on filosofian rooli nykymaailmassa, jossa tekoäly tuottaa tiedon ja totuus jää usein mielipiteiden varjoon? Onko ajassamme enää aikaa ajatella hitaasti?

Filosofit Juha Himanka (yliopistonlehtori, Lapin yliopisto), Antti Kuusela (tutkija ja Tikkurilan lukion lehtori) ja Sami Pihlström (uskonnonfilosofian professori, Helsingin yliopisto) kokoontuivat pohtimaan viisauden rakastamisen merkitystä ja omaa rooliaan tieteentekijöinä.

Saimme paikalle ennätyssuuren yleisön, kiitokset kaikille osallistujille!

Radio Helsingin Njassa kutsui Antti Kuuselan keskustelemaan filosofiasta ja Tieteiden yön tapahtumastamme keskiviikkoaamuna 24.1. Haastattelu on jälkikuunneltavissa Radio Helsingin verkkosivuston kautta.

Oli upeaa olla jälleen mukana Tieteellisten seurain valtuuskunnan organisoimassa Tieteiden yö -kaupunkitapahtumassa.

Martta Wendelinin postikortteja ja kuubalaista julistetaidetta

Marras-joulukuussa 2023 galleriassamme oli esillä monipuolisen kuvittajan Martta Wendelinin nostalgisia joulukortteja. 

Wendelinin syntymästä tuli 23.11.2023 täyteen 130 vuotta, joten kokosimme pienoisnäyttelyn eri vuosikymmenten jouluisista postikorteista. Lisäksi myymälämme seiniltä löytyi värikästä kuubalaista julistetaidetta.

Brasilialaista musiikkia kirjojen keskellä – Antikvariaatti Sofian musiikki-iltamat 1.12.2023

Pitkästä aikaa meillä päästiin kirjakulttuurin lisäksi musiikillisten nautintojen äärelle. Trio Amadores kuljetti meidät 1900-luvun alun Brasiliaan ja tarjoili sulosointuja kitaristi-säveltäjiltä Luiz Bonfá, João Pernambuco, Garoto ja Agustín Barrios. Kitaravirtuoosi Patrick Venan välispiikeistä saimme aimo annoksen brasilialaisen

Lämmin kiitos muusikoille ja kaikille iltamiin osallistuneille!

Epävarma elämä -kirjajulkkarit 16.11.2023

Eriarvoistava politiikka, prekaari työelämä, äärioikeiston nousu ja sosiaalinen media eristävät ihmisiä toisistaan ja ajavat heitä alituiseen, tiedostamattomaankin kilpailuun toisiaan vastaan. Näitä 2000-luvun jokapäiväisen elämän pohjavirtoja setvivät Vesa Kyllönen ja Mika Pekkola kirjassaan Epävarma elämä.

Kirjajulkkareissa tekijöitä haastatteli Kustantamo Vastapainon kustantaja Hannele Huhtala. Tapahtumassa oli riemastuttava määrä osallistujia ja keskustelua käytiin vilkkaasti. Kiitokset kaikille!


Poliittiset eläimet -kirjajulkkarit 8.11.2023

Poliittiset eläimet -teos peräänkuuluttaa eläinten näkökulmaa yhteiskunnassa. Kirja on Tiina Ollilan puheenvuoro eläinten oikeuksista, eläinoikeusliikkeestä ja eläinpolitiikasta höystettynä hänen omilla kokemuksillaan ja kohtaamisillaan.

”Olen kysynyt kirjaa varten eläintuottajilta eläinoikeuksista ja eläinpolitiikasta. Kirjoitan eläinpolitiikan vajeesta, lainsäädännöstä ja eläinpoliittisestä kentästä. Kirjoitan myös Eläinoikeuspuolueesta, joka yritti pienenä uuspuolueena tuoda eläinpoliittista näkökulmaa esiin”, Ollila kertoo.

Julkkareissa Tiina Ollilaa haastattelifolkloristi-tietokirjailija Liisa Kaski. Lämpimät kiitokset kaikille osallistujille!


Valittuja paloja - akvarelleja ja kollaaseja lokakuussa 2023

Leena Paasonen-de Campos on maalannut vuodesta 2007 lähtien. Viime vuosina hänen näkönsä on heikentynyt, mutta onneksi hän näkee vielä maalata. ”Värit ovat voimistuneet ja pensselit suurentuneet, mutta tunnetta tauluihin olen laittanut sitäkin enemmän.”

Näyttelyn avajaisissa 2.10. taiteilija Paasonen-de Campos kertoi esillä olevista teoksistaan ja maalaustyyleistään. Valittuja paloja -näyttely oli esillä myymälämme seinillä 2.-31.10.2023.

Väylä-näyttely

Myymälässämme oli elokuun ja syyskuun 2023 ajan esillä kuvataiteilija Jarno Sinivaaran upeita maalauksia.

Sinivaara kuvaili Väylä-näyttelyään näin:
"Tiedon väylä, vahva ajatuksen tie. Kauas kantautuu sen kaiku. Kuvat soljuvat, näin ne maailmaa rakentavat."

Lisätietoa kuvataiteilija Jarno Sinivaarasta Instagramissa @jarnosinivaara

Maaseudun tulevaisuus 31.8.2023

Kustantamo Vastapaino järjesti Maaseudun tulevaisuus -tietokirjan julkistamistilaisuuden 31.8.2023.

Tapahtumassa kilistettiin tuoreelle kirjalle ja kirjailija Tuuli Orasmaan kertoi tunnelmistaan kirjoitustaipaleen varrelta.

Salaliittoteorioiden politiikat 23.8.2023

Myymälässämme järjestettiin  Salaliittoteorioiden politiikat -teoksen (Vastapaino) julkistamistilaisuus 23.8.2023.

Kirjasta keskustelivat tutkijat Annastiina Kallius ja Mikko Poutanen, professori Katja Valaskivi sekä teoksen toimittajat Niko Pyrhönen ja Ari-Elmeri Hyvönen. Tapahtuman juonsi Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori Antto Vihma.

Taiteiden yö 17.8.2023

Taiteiden yö valtasi jälleen Helsingin kadut, kuppilat ja galleriat torstaina 17.8.2023. Meillä Sofiassa pääsi nauttimaan kuvataiteilija Jarno Sinivaaran Väylä-näyttelystä sekä kirjoista, tarjoiluista ja kirjatarjouksista. 

Lämmin kiitos kaikille Taiteiden yönä puodissamme pyörähtäneille!

Utuisia pintoja -valokuvanäyttely maaliskuussa 2023

Kiri Myllyluoma ja Otso Venho toimivat vuonna 2022 Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden ainejärjestölehden Käkriäisen valokuvaajina. Analogisuus ja pimiötyöskentely ovat keskeisiä molempien työskentelyssä.

Utuisia pintoja -näyttelyssä oli esillä pienlehden puitteissa toteutuneen yhteistyön tuloksia. Teokset kyseenalaistavat esittävyyttä, korostavat ilmaisun vapautta ja saavat voimaa sattumanvaraisuudesta.

Helmikuun 2023 näyttely vei tunnelmalliseen Andalusiaan

Vuosittain ryhmä suomalaisia kokoontuu maalaamaan Archezin kylään Andalusiaan Krisse Sulosen johdolla. Saimme kesän 2022 kurssilaisten akvarelliteokset ihailtavaksi Sofiaan.

Tieteiden yönä 12.1.2023 pohdittiin totuuksien moninaisuutta

Akateemikko, teoreettisen filosofian emeritusprofessori Ilkka Niiniluoto ja systemaattisen teologian vanhempi yliopistonlehtori Timo Koistinen avasivat tietä uskonnon ja tieteen totuuksien suhteeseen Tieteiden yön ensimmäisessä ohjelmanumerossamme.

Filosofi, runoilija Christine de Pizan oli yksi ensimmäisiä itsensä ja perheensä kirjoittamisella elättäneitä naisia. Illan toisessa keskusteluosuudessa vanhempi tutkija Erika Ruonakoski ja tutkija Antti Kuusela keskustelivat Christinestä, ironiasta ja dialogista filosofian menetelminä.

Tapahtumamme oli osa Tieteellisten seurain valtuuskunnan organisoimaa Tieteiden yö Helsingissä -kaupunkitapahtumaa.

Joulun kirjallisuustietäjä 2022 visailun -vastaukset

Julkaisimme 2.–24.12.2022 kirjallisuuteen liittyviä kysymyksiä ja arvoituksia facebokissa, instagramissa ja myymälässämme.

Pyysimme lähettämään vastauksia arvoituksiin 9.1.2023 mennessä. Lämmin kiitos kaikille visailuun osallistuneille ja lahjakortteja voittaneille!

Joulun kirjallisuustietäjä 2022 -visailun arvoitukset ja oikeat vastaukset.

Visuaalista runoutta

Marraskuussa 2022 oli esillä runoilija ja aforisti Virpi Alasen pigmenttimustepiirroksia, jotka ovat painettuna julkaistun Serendipiin originaaleja. Serendipiin on kustantanut Lyhyttavara.

Alasella on visuaalisen runouden jatkuvana projektina varioituva eliöstö nimeltä poeettisia eläimiä, ja Serendipii on vuoden 2022 generaatio. 

Poeettiset eläimet leikkivät tekstimäisyydellään. Ne ovat elollisin hahmoin kirjoitettua käsialaa, jonka muoto on tarkkaa, mutta jatkuva muutos vapaata. Mikään ei toistu täysin samanlaisena. Ne ovat "kirjoitusta", jota katsoja "lukee", tulkitsee ja merkityksellistää oman visuaalisen muistinsa läpi.

Spoken Word Workshop

Alexandra Kihwa-Endale Mitiku järjesti lauantaina 26.11. myymälässämme runotyöpajan.

Spoken Word Workshop theme: the bird people at what point does the sky stop being blue? When does a land turn into a country into a body that carries a home how is this my home at what point do I choose?

Kippistys Digi-askeesille

"Jalat tukevasti ilmassa, pää pilvessä ja oma järjenkäyttö kateissa."

Kimmo Jylhämön kirja Digi-askeesi (Vastapaino, 2022) julkistui, joten oli juhlan aika ja paikka. Perjantaina 18.11.2022 pääsi kippistämään ja keskustelemaan kirjailijan kanssa.

Värien iloittelua syksyyn

Syys- ja lokakuussa 2022 esittelimme Pirkko Liisa Rädyn öljyvärimaalauksia, joiden aiheena on avaruus. Rädyn vuosien varrella maalaamat teokset ovat syntyneet vahvoista muistoista ja tunnetiloista. Kaikissa hänen öljyväritöissään on runsas ja raikas väritys.

Kuvan maalauksen nimi on 88 Constellations.

Tällaisena sinut näin -muotokuvanäyttely

Millaisia potretteja syntyykään, kun piirtäessä silmät on pidettävä kiinni ja aikaa taiteen luomiseen on vain kolme minuuttia?

Antikvariaattimme äitihahmo Kaija saavutti 70 vuoden nuoren iän heinäkuussa 2022. Kaijan perhepiirissä vietettyihin syntymäpäiviin sisältyi pienimuotoiset olympialaiset. Yhtenä lajina toteutettiin pareittain muotokuvan piirtäminen. Parit ikuistivat toisensa paperille silmät kiinni kolmen minuutin ajastuksella. Lopputuloksena syntyi upeita taideteoksia, jotka saatiin esille Sofian galleriatilaan.

Taiteiden yö 18.8.2022

Heittäydyimme mukaan Taiteiden yön tunnelmiin laadukkaan kirjallisuuden ja erikoisalennusten sekä oleilun ja tarjoilujen kera.

Myymälämme oli avoinna pitkälle hämärtyneeseen elokuiseen yöhön. Iloista puheensorinaa ja kirjoista kiinnostuneita asiakkaita oli runsaasti.

Lämmin kiitos kaikille piipahtaneille!

Hurmaavat paperinuket

Vuoden 2022 aikana saimme sekä kesällä että joulukuussa ihastella nostalgista paperinukketaidetta.

Esillä oli 1900-luvun puolivälin paperinukkemuotia sekä pukeutumisen ja käsitöiden historiaa ja nykyisyyttä kirjallisessa muodossa.

Pandora Box -näyttely

Pierre Séraphin Pandora Box -näyttelyn piirrokset kertovat koronapandemian aikaisista tuntemuksista. Tämä toukokuussa 2022 pidetty taidenäyttely oli Ranskassa syntyneelle Séraphinille ensimmäinen kerta, kun hänen teoksiaan oli julkisesti esillä. Taideopettajan tehtävien lisäksi hän esiintyy klovnina, jonglöörinä ja tanssijana.

"During the shut-down I had the image that I was living in an even smaller box than usually. I made drawings about how I would decorate this box."

"Comme Pandora j'étais curieux de ce que ja pouvais trouver dans ma boîte."

Kevättä enteileviä värisävyjä

Muusikko-taiteilija Antti Riskun kevään helein sävyin maalaamat upeat taulut olivat esillä galleriassamme huhtikuussa 2022.

Varjoista maan

Kuvataiteilija Susanna Tillanderin taidenäyttely Varjoista maan oli esillä maaliskuussa 2022.

Tillanderin akryyli- ja öljyvärimaalaukset heijastavat vuonna 2020 alkaneeseen koronapandemiaan liittyviä tunnelmia.

Kirjasta näyttämöksi

Joulukuussa 2021 galleriassamme hurmasi viehkot teatterinäyttämöt hahmoineen.

Nukke- ja naamioteatterintekijä sekä freelance-kuvittaja Milla Risku käytti näyttelynsä materiaaleina antikvaaristen kirjakauppojen alekirjoja, kierrätyskartonkia ja kuvia Museoviraston arkistosta ja Helsinkikuvia.fi-sivustolta.

Vaikean ajan hedelmiä

Lokakuussa 2021 esittelimme taiteilija Katarina Koskivaara-Ilmosen tekemiä upeita ikoneja ja hopeaneulapiirroksia. Koskivaara-Ilmonen kuvasi teostensa syntyä näin:

“Korona-ajan hiljaisuudessa, kaikki muu työ oli seisahtunut, menot ja tapahtumat pudonneet kalenterista. Mitä muutakaan olisin voinut tehdä, kuin mennä työpöydän ääreen ja ottaa käteen siveltimen tai kynän? Takaperoisella tavalla, pandemia on ollut myös hyvää aikaa. Ne hetket kun saatoin unohtaa huolet, rokotepulan ja tautitilastot, olivat tuotteliaita.”

Pitkästä aikaa taidetta seinillämme

Koronapandemian vuoksi jouduimme pitämään taukoa tapahtumien ja näyttelyiden järjestämisestä.

Syyskuussa 2021 pääsimme taas taiteen äärelle, kun saimme esitellä Ulla Pitkäsen ja Anu Salkan piristävän värikkäitä maalauksia.