Tieteiden yönä torstaina 12.1. myymälässämme pohditaan totuuksien moninaisuutta.
Akateemikko, teoreettisen filosofian emeritusprofessori Ilkka Niiniluoto ja systemaattisen teologian vanhempi yliopistonlehtori Timo Koistinen avaavat tietä uskonnon ja tieteen totuuksien suhteeseen klo 18.30-19.
Filosofi, runoilija Christine de Pizan oli yksi ensimmäisiä itsensä ja perheensä kirjoittamisella elättäneitä naisia. Vanhempi tutkija Erika Ruonakoski ja tutkija Antti Kuusela keskustelevat Christinestä, ironiasta ja dialogista filosofian menetelminä klo 19.30-20.
Tieteiden yönä myymälämme on avoinna ainakin klo 22 saakka. Lämpimästi tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan sekä siemailemaan teetä ja silmäilemään kirjahyllyjemme tarjontaa!
Lisätietoa puhujista:
Dosentti, systemaattisen teologian vanhempi yliopistonlehtori Timo Koistinen on tutkinut erityisesti uskonnonfilosofiaa. Timo Koistisen esittely Helsingin yliopiston verkkosivustolla.
Akateemikko, teoreettisen filosofian emeritusprofessori Ilkka Niiniluoto on yliopistollisen uransa lisäksi toiminut lukuisissa tieteellisissä seuroissa, järjestöissä ja luottamustoimissa. Nuorena matematiikan opiskelijana Niiniluoto innostui teoreettisesta filosofiasta niin syvällisesti, että hänestä tuli oppiaineen professori 31-vuotiaana. Niiniluoto tunnetaan terävänä tieteenfilosofina, tuotteliaana tutkijana ja aktiivisena keskustelijana, joka on puolustanut tieteellistä maailmankatsomusta ja sivistysyliopistoa valistuksen hengessä. Ilkka Niiniluodon esittely 375 humanistia -sivustolla.
Filosofian dosentti, vanhempi tutkija Erika Ruonakoski tekee tällä hetkellä tutkimusta Kokeen säätiön tukemana Jyväskylän yliopistossa. Hän on erikoistunut fenomenologiaan ja eksistentialismiin. Hän on myös kääntäjä, joka on kääntänyt muun muassa Simone de Beauvoirin teoksia. Yhdessä Tuomas Parsion ja Laura Lahdensuun kanssa hän käänsi varhaisten feministien tekstejä Martina Reuterin toimittamaan kirjaan Miesvaltaa murtamassa. Merkittävin teksti näistä Ruonakoskelle itselleen oli laaja valikoima renesanssikirjailijan ja filosofin Christine de Pizanin teoksesta Kirja naisten kaupungista (1405). Käännöstyön myötä Ruonakoski alkoi pohtia filosofian tekemisen vaihtoehtoisia tapoja, ja tästä tuli myös keskeinen sisältö hänen hankkeelleen Epäsuora filosofia vastarinnan muotona: yksilöllisen toimijuuden vahvistaminen totuudenjälkeisenä aikana. Erika Ruonakosken esittely Jyväskylän yliopiston verkkosivustolla.
Filosofian tohtori Antti Kuusela tutkii parhaillaan urheilun ja liikunnan filosofiaa sekä Rudolf Steinerin vapauskäsitystä henkisen hyvinvoinnin mahdollistajana. Lisäksi hän viimeistelee tietokirjaa suomalaisen jääkiekkovalmennuksen historiasta yhdessä Riitta-Ilona Pummi-Kuuselan kanssa. Aiemmin Kuusela on tutkinut muun muassa mielenfilosofiaa. Hän on toiminut pitkään lehtorina Tikkurilan lukiossa ja opettajana Sotungin lukiossa. Kuusela on myös Antikvariaatti Sofian toimitusjohtaja.
Maksuton ohjelmamme on osa Tieteellisten seurain valtuuskunnan organisoimaa Tieteiden yö Helsingissä -kaupunkitapahtumaa.
Tapahtuman aikana myymälässä valokuvataan ja tehdään mahdollisesti lyhyitä videoita. Materiaalia julkaistaan Antikvariaatti Sofian sosiaalisen median kanavissa ja verkkosivustolla. Kuvia ja videoita saatetaan hyödyntää myöhemmin antikvariaattimme viestinnässä ja tapahtumamarkkinoinnissa.
Järjestämme erilaisia tilaisuuksia yhdessä järjestöjen, taiteilijoiden, tutkijoiden, kirjailijoiden ja kustantamoiden kanssa. Lisäksi galleriassamme on kuukausittain vaihtuva taidenäyttely.
Sofia soveltuu hyvin yleisö- ja yksityistilaisuuksiin. Istumapaikkoja on noin 40 hengelle, seisten mukaan mahtuu enemmänkin. Tapahtumien ja näyttelyiden toteuttamisessa huomioimme vallitsevan koronatilanteen sekä viranomaisten suositukset.
Tiedotamme tulevista tapahtumista verkkosivustomme lisäksi Facebookissa ja Instagramissa.
Mikäli sinulla on idea tapahtumasta tai haluat näyttelysi esille Sofiaan, niin otathan yhteyttä sähköpostitse: palvelu@antikvariaattisofia.fi.
Vuosien varrella Sofiassa on pidetty monenlaisia taidenäyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, kirjallisuuspiirejä ja muita tapahtumia. Kokoamme tähän muutamia muistoja menneistä näyttelyistä ja tapahtumista.
Marraskuussa myymäälässämme oli esillä runoilija ja aforisti Virpi Alasen pigmenttimustepiirroksia, jotka ovat painettuna julkaistun Serendipiin originaaleja.
Alasella on visuaalisen runouden jatkuvana projektina varioituva eliöstö nimeltä poeettisia eläimiä, ja Serendipii on vuoden 2022 generaatio. Hän on aiemmin pitänyt neljä visuaalisen runouden näyttelyä. Poeettiset eläimet leikkivät tekstimäisyydellään. Ne ovat elollisin hahmoin kirjoitettua käsialaa, jonka muoto on tarkkaa, mutta jatkuva muutos vapaata. Mikään ei toistu täysin samanlaisena. Ne ovat "kirjoitusta", jota katsoja "lukee", tulkitsee ja merkityksellistää oman visuaalisen muistinsa läpi.
Elokuussa 2022 ilmestynyt Serendipii oli ensimmäinen kerta, kun Alasen visuaalista runoutta julkaistiin painettuna kokonainen sarja. Serendipiin on kustantanut Lyhyttavara, jota luotsaa Karri Kokko.
Alexandra Kihwa-Endale Mitiku järjesti lauantaina 26.11. myymälässämme runotyöpajan.
Spoken Word Workshop
theme: the bird people
at what point does the sky stop being blue?
when does a land turn into a country
into a body that carries a home
how is this my home
at what point do I choose?
Tämän työpajan osallistumispaikat täyttyivät hetkessä. Toivottavasti saamme jatkossakin mahdollisuuden tarjota vastaavanlaisia työpajoja!
"Jalat tukevasti ilmassa, pää pilvessä ja oma järjenkäyttö kateissa."
Kimmo Jylhämön kirja Digi-askeesi (Vastapaino, 2022) on julkistunut, joten oli juhlan aika ja paikka. Perjantaina 18.11.2022 myymälässämme kippisteltiin kirjailijan kanssa.
Syys- ja lokakuun ajan saimme esitellä Pirkko Liisa Rädyn öljyvärimaalauksia, joiden aiheena on avaruus. Räty on maalannut vuosien varrella öljyvärimaalauksia, jotka ovat syntyneet vahvoista muistoista ja tunnetiloista. Kaikissa hänen öljyväritöissään on runsas ja raikas väritys.
Kuvan maalauksen nimi on 88 Constellations.
Millaisia potretteja syntyykään, kun piirtäessä silmät on pidettävä kiinni ja aikaa taiteen luomiseen on vain kolme minuuttia?
Antikvariaattimme äitihahmo Kaija saavutti 70 vuoden nuoren iän heinäkuun lopulla. Kaijan perhepiirissä vietettyihin syntymäpäiviin sisältyi pienimuotoiset olympialaiset. Yhtenä lajina toteutettiin pareittain muotokuvan piirtäminen. Parit ikuistivat toisensa paperille silmät kiinni kolmen minuutin ajastuksella. Lopputuloksena syntyi upeita taideteoksia, jotka nyt saatiin esille Sofian galleriatilaan.
Tällaisena sinut näin -näyttelyyn pääsi tutustumaan elokuun 2022 ajan.
Heittäydyimme mukaan Taiteiden yön tunnelmiin laadukkaan kirjallisuuden ja erikoisalennusten sekä oleilun ja tarjoilujen kera. Myymälämme oli avoinna pitkälle hämärtyneeseen elokuiseen yöhön.
Iloista puheensorinaa ja kirjoista kiinnostuneita asiakkaita oli runsaasti. Lämmin kiitos kaikille piipahtaneilla!
Kesä- ja heinäkuussa 2022 galleriassamme sai ihastella nostalgista paperinukketaidetta.
Esillä oli 1900-luvun puolivälin paperinukkemuotia sekä pukeutumisen ja käsitöiden historiaa ja nykyisyyttä kirjallisessa muodossa.
Pierre Séraphin Pandora Box -näyttelyn piirrokset kertovat koronapandemian aikaisista tuntemuksista. Tämä oli Ranskassa syntyneen Séraphin ensimmäinen taidenäyttely. Taideopettajan tehtävien lisäksi hän esiintyy klovnina, jonglöörinä ja tanssijana.
"During the shut-down I had the image that I was living in an even smaller box than usually. I made drawings about how I would decorate this box."
"Comme Pandora j'étais curieux de ce que je pouvais trouver dans ma boîte."
Pierre Séraphin piirrokset olivat esillä myymälässämme 2.–31.5.2022.
Muusikko-taiteilija Antti Riskun kevään helein sävyin maalaamat taulut olivat esillä galleriassamme huhtikuussa 2022.
Kuvataiteilija Susanna Tillanderin taidenäyttely Varjoista maan oli esillä galleriassamme maaliskuussa 2022.
Tillanderin akryyli- ja öljyvärimaalaukset heijastelevat vuonna 2020 alkaneeseen koronapandemiaan liittyviä tunnelmia.
Galleriassamme pääsi ihastelemaan toinen toistaan viehkompia teatterinäyttämöitä hahmoineen joulukuussa 2021.
Nukke- ja naamioteatterintekijä sekä freelance-kuvittaja Milla Risku käytti näyttelynsä materiaaleina antikvaaristen kirjakauppojen alekirjoja ja kierrätyskartonkia sekä kuvia Museoviraston arkistosta ja Helsinkikuvia.fi-sivustolta.
Lisätietoa on tarjolla Milla Riskun verkkosivustolla.
Lokakuussa 2021 saimme esitellä Katarina Koskivaara-Ilmosen tekemiä upeita ikoneja ja hopeaneulapiirroksia. Iso osa näyttelyn töistä pohjautui hänen omiin esipiirroksiinsa.
Taiteilija Katarina Koskivaara-Ilmonen kuvasi teostensa syntyä näin:
“Korona-ajan hiljaisuudessa, kaikki muu työ oli seisahtunut, menot ja tapahtumat pudonneet kalenterista. Mitä muutakaan olisin voinut tehdä, kuin mennä työpöydän ääreen ja ottaa käteen siveltimen tai kynän? Takaperoisella tavalla, pandemia on ollut myös hyvää aikaa. Ne hetket kun saatoin unohtaa huolet, rokotepulan ja tautitilastot, olivat tuotteliaita.”
Koronapandemian vuoksi olemme joutuneet pitämään taukoa tapahtumien ja näyttelyiden järjestämisessä.
Syyskuussa 2021 pääsimme kuitenkin taas taiteen äärelle, kun saimme esitellä Ulla Pitkäsen ja Anu Salkan hienoja teoksia.
Maanantai - perjantai
klo 11–18
Lauantai
klo 11–16
Copyright Antikvariaatti Sofia Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietosuojaseloste.